REFRAKTOMETR 0-40% BRIX, 0-25% ALC + ATC
Zasada działania przyrządu polega na określeniu zmian
współczynnika załamani a światła na pryzmacie.
Przenośny oraz lekki
refraktometr jest precyzyjnym przyrządem optycznym służącym do określenia
procentowej zawartości:
- cukru (0-40% Brix) - przeznaczony jest do pracy z
wodnymi roztworami zawierającymi sacharozę, np. miodów, galaretek, dżemów i
syropów
- czystego alkoholu
(0-25%) według np.
objętości wina z winogron w trakcie i procesie fermentacji na podstawie badania
współczynnika refrakcji światła
Zaletą refraktometru jest to iż, można wycisnąć sok
bezpośrednio z winogrona na pryzmat refraktometru do kontroli zawartości
cukru.
Refraktometr jest
wyposażony w ATC (automatyczna kompensacja temperatury),
pomiary wykonuje z dużą dokładnością i zapewnia precyzyjne wyniki. Refraktometr
wyposażony jest w czytelny
i ostry wykres z regulacją ostrości odczytu.
Zakres pomiarowy:
- 0 ~ 40% w skali Brix
- 0 ~ 25% zawartość alkoholu
Automatyczna kompensacja temperatury
(ATC):
10 °C ~ 30 °C
Łatwy w użyciu:
Po zakończeniu kalibracji, zakropl 2-3 krople roztworu na główny pryzmat i zamknij pokrywkę lekko naciskając ją, aby wypełnił całą powierzchnię. Poczekaj 30 sekund, aby wyrównać temperaturę próbki do temperatury otoczenia, skieruj refraktometr w kierunku źródła światła i odczytaj wynik (granica światła/cienia).
Podsumowanie:
* Podwójna skala: stężenie cukru (Brix), zawartość
alkoholu (%);
* Pełny zakres od 0 do 40%
w skali Brix
* Pełny zakres od 0
do 25% w skali dla czystego alkoholu
* Korpus wykonany z trwałego aluminium
* Łatwa ręczna kalibracja
* System ATC
*
Gumowany uchwyt
* Regulacja pierścieniem
ostrości siatki
* Kompaktowy i
przenośny
Dla tego produktu nie napisano jeszcze opinii!
Napisz opinięWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.